Q&A #08 (RO) - Cum să folosiți CNV (comunicarea nonviolentă) în sociocrație?Comunicarea nonviolentă (CNV) (în limba engleză NVC - nonviolent communication), cunoscută și sub denumirea de “comunicare cu compasiune” sau “limbaj al vieții”, poate fi integrată în sociocrație pentru a spori eficacitatea comunicării, a rezolvării conflictelor și a proceselor de luare a deciziilor.

Iată câteva modalități de a utiliza principiile CNV (comunicarea nonviolentă) în sociocrație:


  1. Empatie în luarea deciziilor:

CNV (comunicarea nonviolentă) pune accent pe empatie și înțelegere. În sociocrație, atunci când este discutată o propunere sau sunt abordate obiecțiile pentru a fi înțelese și apoi integrate prin reformularea propunerii inițiale), încurajați membrii să asculte în mod activ și să empatizeze cu punctele de vedere ale celorlalți. Creați un spațiu în care toată lumea să se simtă auzită, înțeleasă și apreciată promovând astfel o atmosferă de siguranță psihologică și colaborare. Această abordare va facilita apariția unor soluții creative de care să beneficieze grupul de lucru sau chiar întreaga organizație.

  1. Ascultarea reflexivă și reflecțiile:

Încorporați în întâlnirile sociocratice tehnicile de ascultare reflexivă propuse de CNV (comunicarea nonviolentă). După ce vorbește cineva, încurajați-i pe ceilalți să reflecteze în legătură cu ceea ce au auzit, asigurându-se de o înțelegerea corectă și dând dovadă de respect pentru contribuția fiecărei persoane. Această practică îmbunătățește comunicarea, minimizează neînțelegerile și promovează o conexiune mai profundă între participanți.

  1. Observare fără evaluare:

CNV (comunicarea nonviolentă) încurajează separarea observațiilor de evaluări sau judecăți. În sociocrație, când discutați propuneri sau ridicați obiecții, încurajați participanții să-și exprime în mod obiectiv observațiile fără a atașa evaluări sau interpretări. Această abordare promovează claritatea și reduce potențialul de reacții defensive, favorizând dialogul constructiv.

  1. Conștientizarea emoțiilor și a nevoilor:

CNV (comunicarea nonviolentă) pune accent pe identificarea și recunoașterea explicită a emoțiilor și a nevoilor. În discuțiile sociocratice, încurajați participanții să-și exprime nevoile și sentimentele legate de o propunere sau de o obiecție. Prin recunoașterea și abordarea acestor nevoi fundamentale, procesele de luare a deciziilor pot lua în considerare o gamă mai largă de perspective și pot duce la rezultate holistice și satisfăcătoare.

  1. Rezolvarea conflictelor:

Atunci când în sociocrație apar conflicte, CNV (comunicarea nonviolentă) oferă un cadru și metode pentru rezolvarea conflictelor cu compasiune. Încurajați persoanele implicate în conflicte să-și exprime sentimentele și nevoile folosind limbajul comunicării nonviolente (CNV). Facilitați un dialog în care participanții ascultă în mod activ, exprimă empatie și lucrează împreună pentru a găsi soluții reciproc acceptabile. Principiile CNV pot ajuta la reducerea conflictelor, la stimularea înțelegerii reciproce și la construirea de relații mai puternice în cadrul organizației sociocratice.

  1. Mediere și facilitare:

Tehnicile comunicării nonviolente (CNV) pot fi aplicate în roluri de mediere sau de facilitare în cadrul sociocrației. Mediatorii sau facilitatorii pot folosi principiile comunicării nonviolente (CNV) pentru a crea un spațiu sigur și respectuos pentru comunicare deschisă, asigurându-se că toate vocile sunt auzite, că toate perspectivele sunt înțelese și ghidând conversația către o soluție acceptabilă de către toți cei implicați în luarea deciziei.


Amintiți-vă că încorporarea comunicării nonviolente (CNV) în sociocrație necesită practică continuă și angajamentul de a crea o cultură a empatiei, a înțelegerii reciproce și a colaborării.

Este important să se ofere membrilor formare (training), resurse și sprijin pentru a-și dezvolta abilitățile de comunicare nonviolentă (CNV) și pentru a le integra în mod eficient în procesele sociocratice.


Pentru a discuta mai multe despre sociocrație, nu ezitați să mă contactați pe email la adrian.zarif@sociocracyforall.org

Toate cele bune!

1 Like