Q&A #24 - Cum puteți să câștigați încredere prin adunarea feedback-ului în sociocrație?În sociocrație, câștigarea încrederii este esențială pentru construirea unui sistem de guvernanță eficient și colaborativ.

Colectarea feedback-ului joacă un rol important în acest proces, deoarece ajută la promovarea transparenței, incluziunii și îmbunătățirii continue în cadrul organizației.

Iată un ghid pas cu pas despre cum să câștigi încrederea prin colectarea feedback-ului în sociocrație:


  1. Creați o cultură a siguranței psihologice:

Stabiliți un mediu în care toți indivizii se simt în siguranță să își împărtășească opiniile, ideile și preocupările fără teama de a fi judecați sau persecutați. Încurajează dialogul deschis și ascultarea activă, subliniind valoarea și importanța diversității de perspective.


  1. Definiți canale de feedback clare:

Definiți și creați canale structurate de feedback care să permită persoanelor să-și exprime gândurile și să-și ofere contribuția. Feedbackul poate să fie solicitat și colectat în întâlnirile regulate, prin intermediul unor casete de sugestii, prin sondaje online sau chiar prin sesiuni dedicate de feedback.


  1. Utilizați luarea deciziilor prin consimțământ:

În sociocrație, luarea deciziilor prin consimțământ asigură că propunerile avansează spe a deveni decizii, cu excepția cazului în care există obiecții justificate. Acest proces stimulează încrederea, oferind tuturor o voce și o oportunitate de a influența deciziile. Încurajați persoanele să ofere feedback în timpul procesului de consimțământ pentru a răspunde oricăror preocupări sau eventuale îngrijorări.


  1. Efectuați verificări regulate:

Programați întâlniri periodice de check-in sau sondaje pentru a aduna feedback cu privire la funcționarea generală a organizației. Aceste verificări se pot concentra pe domenii specifice, cum ar fi procesele, comunicarea, munca în echipă sau performanța individuală. Utilizați feedback-ul primit pentru a identifica domeniile de îmbunătățire și pentru a implementa modificările necesare.


  1. Încurajați feedback-ul la 360 de grade:

Promovați o cultură a feedback-ului prin încurajarea indivizilor să ofere feedback nu numai conducerii, ci și colegilor și colegilor lor. Implementați un sistem în care feedback-ul este căutat și oferit într-o manieră constructivă, evidențiind atât punctele forte, cât și domeniile în care ar fi nevoie de unele îmbunătățiri.


  1. Furnizare opțiuni anonime de feedback:

Unele persoane ar putea ezita să-și împărtășească opiniile sincere din cauzele legate de potențiale repercusiuni. Oferiți mecanisme anonime de feedback, cum ar fi sondaje anonime sau “cutii” de sugestii pentru a încuraja răspunsuri mai sincere.


  1. Ascultați și răspundeți activ:

Când primiți feedback, ascultați activ pentru a înțelege preocupările și motivațiile de bază. Răspundeți prompt și transparent, recunoscând feedback-ul și abordând orice probleme ridicate. Furnizați actualizări cu privire la acțiunile întreprinse pe baza feedback-ului primit.


  1. Evaluați și repetați:

Evaluați continuu procesul de colectare a feedback-ului în sine. Solicitați feedback cu privire la cât de bine colectează, analizează și acționează organizația în funcție de feedback. Ajustați-vă metodele și abordările în consecință pentru a îmbunătăți bucla generală de feedback.


Amintiți-vă că încrederea se construiește în timp, prin acțiuni consecvente și angajament real de a asculta și de a include feedback.


Pentru a discuta mai multe despre sociocrație, nu ezitați să mă contactați pe email la adrian.zarif@sociocracyforall.org

Toate cele bune!


Ne puteți contacta pe email:


1 Like