Iată câțiva pași pe care oamenii îi pot face pentru a se organiza folosind sociocrația pentru a distribui autoritatea și puterea de decizie:
- Explorați conceptul de sociocrație:
Începeți prin a vă familiariza cu principiile și practicile sociocrației. Înțelegeți conceptele cheie, cum ar fi luarea deciziilor bazate pe consimțământ, structura de cercuri și legăturile duble. Există mai multe cărți, articole și resurse online disponibile care oferă informații aprofundate despre sociocrație.
- Formați un grup de bază (nucleu):
Identificați și adunați un grup de persoane care sunt interesate să afle mai multe despre sociocrație, să o practice informal sau să adopte sociocrația în mod formal ca modalitate de organizare de autoguvernare pentru a-și împlini obiectivele. Acest grup de bază (nucleu) va fi responsabil pentru inițierea și implementarea proceselor sociocratice în cadrul comunității sau a organizației.
- Definiți obiectivele organizaționale:
Formulați cât mai clar clar viziunea, misiunea și scopurile organizației sau a comunității tale. Aceasta oferă un scop comun care va ghida luarea deciziilor și va ajuta la prioritizarea nevoilor și obiectivelor grupului. (vezi viziunea, misiunea și scopurile SoFA - Sociocracy For All
- Stabiliți cercuri:
Împărțiți organizația în cercuri imbricate mai mici, autoguvernante și și care funcționează în domeniile de responsabilitate alocate. Fiecare cerc ar trebui să aibă un scop specific, bine definit și autonomia de a lua decizii în domeniul de responsabilitate alocat. Este important ca domeniile diferite să nu se suprapună și între ele să nu existe un vid de autoritate.
- Deleagați autoritatea:
Împuterniciți fiecare cerc să ia decizii în domeniul său de activitate și responsabilitate. Cercurile ar trebui să aibă autoritatea de a lua decizii și de a lua măsuri, dar ar trebui să fie responsabile și în fața organizației mai largi. Delegarea autorității se face de la nivel mai general spre niveluri din ce în ce mai specifice (locale) prin dezvoltarea structurii de cercuri sociocratice în acord cu nevoile organizației / comunității.
- Implementați luarea deciziilor bazate pe consimțământ:
În loc să se bazeze pe votul tradițional sau pe consens, sociocrația folosește o abordare de luare a deciziilor bazată pe consimțământ. Aceasta înseamnă că deciziile sunt luate atunci când nu există obiecții motivate (justificate) din partea membrilor cercului. Acest lucru asigură că deciziile sunt luate cu contribuția tuturor membrilor, luându-se în considerare preocupările și perspectivele acestora.
- Stabiliți bucle de feedback:
Întâlnirile programate în mod regulat sunt esențiale pentru a facilita comunicarea și feedback-ul în interiorul cercului sociocratic și între cercuri. Folosiți metode precum runde, check-in și procese de feedback pentru a încuraja dialogul deschis și pentru a vă asigura că vocea tuturor este auzită. Rundele de întrebări pentru clarificare și cele pentru reflecții personale oferă un feedback dinamic care este parte integrantă a procesului de luare a deciziilor prin consimțământ. Runda de check-out este o bună ocazie de a oferi feedback în legătură cu modul în care s-a desfășurat întâlnirea, ce a fost bine și ce ar putea să fie îmbunătățit în viitor.
- Implementați dubla legătură:
Legăturile duble constituie un aspect cheie al sociocrației, în care cercul părinte sunt conectate cu cercurile copii în ambele sensuri, dinspre cercul părinte spre cercul copil și dinspre cercul copil spre cercul său părinte. Acest lucru ajută la menținerea transparenței și a fluxului de comunicare între cercuri, permițând informațiilor să circule în ambele direcții în structura organizațională de tip circular specifică sociocrației.
- Susțineți formare și învățarea continuă:
Oferiți instruire și sprijin tuturor membrilor organizației pentru a se asigura că înțeleg principiile și practicile sociocrației. Învățarea și dezvoltarea continuă va ajuta pe toată lumea să se adapteze la acest nou mod de organizare și să îmbunătățească continuu luarea deciziilor în procesul de auto-guvernare.
- Susțineți ideea de îmbunătățire continuă:
Evaluați și perfecționați în mod regulat procesele sociocratice din cadrul organizației. Încurajați feedback-ul și reflecția și fiți deschis la ajustarea structurii și a practicilor în funcție de nevoile și de experiențele membrilor. Învățați în mod activ din experiențele precedente și adaptați-vă în continuu la modificările ce au loc în mediul intern și extern al organizației sociocratice. Sociocrația permite o îmbunătățire continuă și o guvernare dinamică (flexibilă și adaptabilă).
Pentru a discuta mai multe despre sociocrație, nu ezitați să mă contactați pe email la adrian.zarif@sociocracyforall.org
Toate cele bune!
Ne puteți contacta pe email:
- SoFA România:
sofa.romania@sociocracyforall.org
- Comunitatea de Practică a Sociocrației în Limba Română sofa.romania.cop@sociocracyforall.org
- Adrian Zarif (leader SoFA Romania)
adrian.zarif@sociocracyforall.org